Speel in op de toekomst met je
capaciteitsplanning
Grip op de afstemming van vraag en aanbod
Nú werken aan de personeelscapaciteit van volgende maand of volgend jaar betaalt zich later terug. Door inzicht in werkvraag en personeelsaanbod kan je op tijd actie ondernemen. Zo voorkom je knelpunten en ad hoc oplossingen én blijf je de concurentie voor. Paralax weet wat jouw organisatie nodig heeft.
Eenvoudig bijsturen door inzicht en overzicht op operationeel, tactisch en strategisch niveau
Vraag en aanbod optimaal afstemmen op basis van forecasting en scenario's
Op tijd knelpunten signaleren
Hoge kosten van ad hoc oplossingen voorkomen
Plan een adviesgesprek Plan een demo
Capaciteitsplanning als wapen
Hoe bepaal je jóuw capaciteitsstrategie?
In de strijd tegen arbeidskrapte, over- en onderbezetting en dure inhuur bezit je een krachtig wapen: capaciteitsmanagement. Zorg ervoor dat je dat optimaal gebruikt. Door op basis van het verleden de juiste keuzes voor de toekomst te maken, door tijdig je personeel op te leiden, door diensten aan te passen. Een evenwichtige capaciteitsplanning biedt een juiste basis voor een optimale planning op tactisch gebied en voor roostering op operationeel gebied. Wij adviseren je graag wat voor jouw organisatie het beste werkt.
Forecasting en scenario's
Scenario's doorrekenen met Rostar TIS
In je planning en in je organisatie zit een schat aan informatie. Het is zonde om deze onbenut te laten. Haal de juiste en benodigde informatie uit je historische data, stel doelen en kijk naar trends. Met de tools van Rostar PLAN gebruik je deze inzichten voor forecasting en scenario’s. Vandaaruit kom je tot de beste capaciteitsplanning.
Plan een adviesgesprek Plan een demo
Bijsturen op knelpunten
Met Rostar CAP inzicht in capaciteit
Zijn er soms knelpunten in de afstemming van vraag en aanbod? Dan wil je daar adequaat naar handelen en heb je goed en tijdig inzicht nodig. Met Rostar CAP heb je een tool in handen om dit te monitoren en alternatieven door te rekenen. Hierdoor ben en blijf je in controle en voorkom je ongewenste verrassingen.
Capaciteitsmanagement draait om de optimale afstemming van de vraag naar en het aanbod van capaciteit. Optimaal betekent dat je op elk moment zo goed mogelijk aan de vraag van de klant voldoet. Kwantitatief, kwalitatief en tegen de juiste kosten. Belangrijk is dat je daarbij niet alleen kijkt naar de personele invulling, maar ook naar de overige resources of middelen die nodig zijn om de capaciteitsvraag in te vullen. Een capaciteitsplanning maken geeft je vroegtijdig inzicht in de spanning tussen vraag en aanbod van het te leveren werk en de benodigde en beschikbare resources. Door dit op tijd te bestuderen kan je overwerk en leegloop voorkomen. Integraal capaciteitsmanagement geeft je de knoppen om aan te draaien.
Forecasting, scenarioanalyse, verlof en verzuim... Ingewikkeld? Niet met onze hulp en software. Ik laat het je graag zien.'Mark Dedters, Workforce management consultant
De drie niveaus van capaciteitsmanagement
Capaciteitsmanagement speelt zich af op alle niveaus van plannen. Je kunt een capaciteitsplanning maken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. In al die gevallen geldt dat de missie en visie van de organisatie aan de basis van de capaciteitsplanning staan. Voor de capaciteitsplanning op strategisch niveau kijk je onder andere naar de ontwikkelingen in de economie en de arbeidsmarkt. Deze zijn altijd in beweging. Ook de concurrentie zit niet stil. Het is dus van groot belang om je personeelsbestand voortdurend te monitoren. Heb ik voldoende en de juiste medewerkers beschikbaar om aan de vraag te kunnen voldoen? Dan komt strategische personeelsplanning (SPP) om de hoek kijken. Hierbij breng je het ontwikkelpotentieel in kaart zodat je duidelijk weet waar mogelijk gaten of overschotten ontstaan. Neem daarin naast de personele bezetting ook de in te zetten middelen mee. Alleen dan kun je spreken van strategisch resourcemanagement. Capaciteitsmanagement op tactisch niveau gaat over de verwachting en de planning op de middellange termijn, zeg maar een jaar vooruit. Het geeft vooral inzicht in de onder- en overbezetting per maand of week. Kwantitatief, maar vooral ook kwalitatief. Dit inzicht ontstaat uiteraard niet vanzelf. Forecasting en scenarioanalyse spelen daarbij een grote rol, aangevuld met de verwachting over verlof en verzuim. Verder in het proces komt de vertaling van werkaanbod naar bezettingsvraag en de beste indeling van je diensten om de pieken en dalen op te vangen.
Capaciteitsplanning in je organisatie
Een planner matcht de vraag met de beschikbare capaciteit op operationeel niveau. Hij kan zijn werk alleen goed uitvoeren als het voorwerk op tactisch en strategisch niveau is uitgevoerd. Alleen dan zijn er mogelijkheden om met werk of diensten te schuiven. Dat betekent ook dat capaciteitsmanagement niet start of stopt bij de afdeling Planning. Ook beslissingen van het management, de HR-afdeling, van Sales of van de OR hebben invloed op de manier waarop je capaciteitsmanagement binnen een organisatie invult. Als je dit goed opzet krijg je concrete antwoorden op capaciteitsvraagstukken, kun je toetsen of je doelstellingen realistisch zijn en kun je sturen op basis van feiten in plaats van onderbuikgevoelens. Je moet verschillende fasen doorlopen om de vraag naar en het aanbod van capaciteit optimaal op elkaar af te stemmen en tot een gedegen capaciteitsstrategie en capaciteitsplanning te komen.
Capaciteitsstrategie in vier fasen
Fase 1 van capaciteitsmanagement Analyse
De analyse brengt de werkvraag en de beschikbare resources nauwkeurig in kaart aan de hand van historische gegevens, berekeningen en forecasting.
Fase 2 van capaciteitsmanagement Afstemming
Het afstemmen richt zich op de optimale balans tussen benodigde en beschikbare capaciteit. Is de beschikbare capaciteit toereikend en op welke manier plan je deze effectief in?
Fase 3 van capaciteitsmanagement Planning
Nu stel je de capaciteitsplanning daadwerkelijk op. Hierin geef je bijvoorbeeld de variatie in capaciteitsbehoefte en de te volgen strategie aan. Ook onzekere factoren en het beleid rond stuurbare personele uitval neem je hierin op.
Fase 4 van capaciteitsmanagement Terugkoppeling
Het opstellen van een capaciteitsplanning is geen eenmalige activiteit. Het heeft continu bijsturing nodig. Dat doe je aan de hand van nieuwe inzichten en de evaluatie van capaciteitsplanning en werkelijkheid.
Hoe Paralax helpt
Bij Paralax kunnen we je helpen om de informatie, die je zelf als organisatie in handen hebt, slim in te zetten. Wij hebben daar de juiste kennis en, met Rostar CAP en Rostar TIS, de juiste middelen voor. We weten hoe we het integraal capaciteitsmanagement specifiek voor jouw organisatie aan moeten pakken. De gegevens die bij jouw organisatie in Excel en andere applicaties en systemen verborgen liggen, kunnen we samenbrengen. We kunnen ze analyseren en gebruiken voor een gefundeerd advies. Bijvoorbeeld met business consultancy en onze software die verschillende doelen dienen. Zo heb je op tijd duidelijk welke maatregelen je moet nemen om in de toekomst geen verspilling van geld en mankracht te hebben.